Πέμπτη, 3 Ιανουαρίου 2013

Ανοιχτή Επιστολή:Δώστε τέλος στην αιθαλομίχλη

Ανοιχτή Επιστολή
Προς τον Πρωθυπουργό, τους Υπουργούς Περιβάλλοντος,Υγείας, Οικονομικών, τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και την Ελληνική Βουλή.

Το 2012 τέθηκε σε ισχύ το μέτρο της εξίσωσης πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης. Το σκεπτικό πίσω απ'το μέτρο ήταν η πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, καθώς είχε παρατηρηθεί ιδιοκτήτες πετρελαιοκίνητων οχημάτων να χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης λόγω της πολύ χαμηλότερης τιμής του, με αποτέλεσμα να χάνονται πολλά εκατομμύρια δημοσίων εσόδων. Το ζήτημα όμως είναι οτι πλέον οι συνθήκες έχουν αλλάξει, και υπάρχουν επιπρόσθετα λόγοι που επιβάλλουν την ανάκληση του μέτρου αυτού.
Με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης πλέον γύρω στο 1,30/λίτρο, η πλειονότητα των συμπολιτών μας δεν βάζει πετρέλαιο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το δημόσιο να εισπράττει μηδαμινά ποσά.Ακόμη λιγότερα απ'ότι θα εισέπραττε με το προϋπάρχον λαθρεμπόριο. Επομένως δεν εξυπηρετείται καμία δημοσιονομική σκοπιμότητα.
Η στροφή σε εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης έχει οδηγήσει τους Έλληνες σε άλλες εναλλακτικές όπως φυσικό αέριο αλλά και άλλους τρόπους όπως καυστήρες πέλλετ, ξυλόσομπες, ενεργειακά τζάκια κτλπ. Εκτός του φυσικού αερίου, όλοι οι παραπάνω τρόποι θέρμανσης καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ξύλου.
Η αυξανόμενη ζήτηση για ξυλεία έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της λαθραίας υλοτομίας και μεγάλη επιβάρυνση των δασών καθώς δεν ξέρουν όλοι ποιά δεντρα πρέπει να κοπούν και ποιά όχι, με αποτέλεσμα να προκαλείται μεγάλη καταστροφή στα δάση που βρίσκονται κοντά σε κατοικημένες περιοχές.
Ακόμη σημαντικότερο, είναι το ζήτημα της αιθαλομίχλης. Οι μεγάλες πόλεις πνίγονται απο μαύρο πυκνό νέφος που προκαλεί μια δυσάρεστη και ανθυγεινή ατμόσφαιρα για τους πολίτες. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς τα αιωρούμενα σωματίδια είναι πολύ επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. Σύμφωνα με αυτούς οι ευπαθείς ομάδες διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, αλλά και η αύξηση συγκέντρωσης  των αιωρούμενων σωματιδίων για λιγα mg πάνω απ'το όριο, αυξάνει ραγδαία την πιθανή θνησιμότητα λόγω αυτών.
Εν ολίγοις η αναγκαστική στροφή των Ελλήνων στα τζάκια και στις ξυλόσομπες. εν έτει 2013 αποτελεί μια υγειονομική και περιβαλλοντική βόμβα η οποία δεν εξυπηρετεί καμία οικονομική σκοπιμότητα.
Η άμεση απόσυρση του μέτρου της εξίσωσης του πετρελαίου θερμανσης με αυτό της κίνησης είναι μια επιτακτική ανάγκη, καθώς πρόκειται για ένα μέτρο άσκοπο, επικίνδυνο και καταστροφικό. Αντ'αυτού, εαν η κυβέρνηση κόπτεται τόσο για την πάταξη του λαθρεμπορίου, μπορεί να αυξήσει τους δειγματοληπτικούς ελέγχους στα βαρέα οχήματα, καθώς το κίνησης έχει διαφορετικό χρώμα απ'το θέρμανσης.Επίσης η καθιέρωση πλαφόν προμήθειας πετρελαίου θέρμανσης ανα κάτοικο ή ανα οικία, θα προλάμβανε τη χρήση του ώς πετρέλαιο κίνησης, αφού όπως είναι φυσικό, κάποιος που χρησιμοποιει πετρέλαιο θέρμανσης στο αυτοκίνητο ή το τρακτέρ του και στο σπίτι του, χρειάζεται τεράστιες ποσότητες πετρελαίου, και δεν αρκείται στον ένα ή στους 2 τόνους τον χρόνο, που απαιτούνται για οικιακή χρήση.
Θέλω να ελπίζω πως θα πρυτανεύσει η λογική και πώς η κυβέρνηση που ευθύνεται για την αύξηση των αυτοκτονιών με την πολιτική της, να μην ευθύνεται και για άλλους θανάτους. Άμεση επιστροφή σε ποιοτικές μορφές θέρμανσης. Άμεση απόσυρση του μέτρου της εξίσωσης.Δώστε τέλος στην αιθαλομίχλη.
Για το Fast-Thoughtάδικο,
Σπύρος Παπαδάς

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτό το weblog είναι υπέροχο. Υπάρχει πάντα όλα του τα ιδανικά πληροφορίες στις ιδέες των δαχτύλων μου. Χάρη και να διατηρήσουν την εξαιρετική δουλειά!

4 Χρόνια Fast-Thoughtάδικο

Πρωτοσέλιδα

Αναγνώστες

ELSA Magazine

Χαθηκες????Το Ψαχτηρι μας

Facebook Page

Κυβέρνηση Παπαδήμου

Follow by Email

Κατεβάστε το Περιοδικό!

Προσθέστε μας!

ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΑΥΤO

ΤΟ ΠΛΗΚΤΡΟ

ΘΑ ΜΠΕΙ ΤΟ ΣΗΜΑ ΜΟΥ
ΣΤΟ BLOG ΣΑΣ
spitsos

Δεν ξεχνω τον Αλεξη

Δεν ξεχνω τον Αλεξη,δε συγχωρω τους δολοφονους,δεν τους χαριζω το ασυλο μου,δεν τους χαριζω τη ζωη,ουτε το μεροκαματο μου.Ο Αλεξανδρος Γρηγοροπουλος ζει,οπως θα συνεχισει να ζει και ο Τεμπονερα,και ο Πετρουλας και ο Λαμπρακης.Ζουν και θα ζουν οσο θα υπαρχουν ανθρωποι να αγωνιζονται στη μνημη τους.

Για ποιο λογο ψηφιζετε το κομμα σας

Θα βγούμε απ'την κρίση

Ποια εφημεριδα διαβάζετε

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Μετρητης Επισκεπτων

Προβολές τελευταίου μήνα

Αρχισυντάκτης

Η φωτογραφία μου
Τηρούμε απαρέγκλιτα την αρχή της επωνυμίας. Κάθε συντάκτης είναι υπεύθυνος για το άρθρο που υπογράφει.

Αρχειοθήκη ιστολογίου