Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2011

Επι Συναίνεσης


Μετά το σήριαλ-παρωδία της συναίνεσης για τη μεταβατική κυβέρνηση, ζούμε στιγμές ύστατου Γκεμπελισμού... Κάθε μέσο, έντυπο, τηλεόπτικό,ραδιοφωνικό, έχει σηκώσει gallop που λέει οτι το 101% του ελληνικού θέλει και εγκρίνει έναν πρωθυπουργό, τον οποίο δεν έχει κάν ακουστά....

Πέρα απ'τη συμμετοχή του νυν πρωθυπουργού,ώς βασικού συμβούλου, στην υπόθεση με την "περίεργη" είσοδο μας στην Ευρωζώνη, ο κ Παπαδήμος ήταν μέχρι πρίν απο λίγες μέρες, ένας τραπεζίτης, άγνωστος στην πλειοψηφία του ελληνικού λαού.. Το πώς γίνεται να θές κάποιον που δεν γνωρίζεις, λυπάμαι αλλά ξεπερνά τη λογική μου.

Μετά όμως απ'την .. ιστορική συμφωνία που, μεταξύ άλλων, έδωσε υπουργείο σε έναν ΕΠΕΝίτη φασίστα, γίνεται μια προσπάθεια να στοχοποιηθεί ο Παπανδρέου. Αρχικά να επισημάνουμε ότι έχει ευθύνες, πολύ σημαντικές και βαρύτατες. Όμως το πρόβλημα δεν είναι προσωποπαγές. Δεν έφταιγε μόνο αυτός. Έφταιγε η υποταγή της κυβέρνησης ώς σύνολο στις επιταγές της τρόικα και του ΔΝΤ, έφταιγε η μεσοβέζικη στάση της ΝΔ, και η ανύπαρκτη Αριστερά. Δηλαδή το πρόβλημα είναι αρχικά πρόβλημα κυβερνητικό και ύστερα πρόβλημα συστημικό. Προσωποπαγές, πάντως δεν είναι. Και τί εννοώ με αυτό:

Αν ξαφνικά μια ωραία πρωία οι εξωγήινοι έπαιρναν με τα UFO τον Παπανδρέου, η χώρα δε θα ζούσε μέρες '81. Η κυβέρνηση ήταν και είναι ένα μνημονιακό παρεάκι, που τώρα με αυτήν την καταστροφική συναίνεση θα δώσει τη χαριστική βολή στη χώρα. Το ΠΑΣΟΚ, λαός στην εξουσία του '81, 30 χρόνια μετά έμελλε να γίνει ΠΑΣΟΚ, Λ.Α.Ο.Σ στην εξουσία. Επομένως μια κυβέρνηση που επανδρώνεται με τους ίδιους πολιτικούς πλήν του πρωθυπουργού, μαζί με τα δεξια και ακροδεξιά δεκανίκια της, δεν λύνει το πρόβλημα. Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης.


Όλη μέρα ακούμε για το πόσο καλός είναι ο Παπαδήμος, και πόσο βαρύ βιογραφικό έχει. Όντως έχει μια αξιοζήλευτη διαδρομή, ώς ακαδημαικός και ως τραπεζίτης. Αυτό δε σημαίνει οτι θα έχει ανάλογη ικανότητα και ώς πολιτικός. Ο Σοφοκλής είπε στην Αντιγόνη μέσα απ'το στόμα του Κρέοντα: Αμήχανον δἐ παντός ανδρός ἐκμαθεῖν ψυχήν τε καί φρόνημα καί γνώμην, πρίν ἀν αρχαῖς τε καί νόμοισιν εντριβής φανῇ.

Πιθανόν και να είναι. Αλλα το βαρύ βιογραφικό, δε σημαίνει τίποτα στην πολιτική... Αλλιώς προυπόθεση για το εκλέγεσθαι θα ήταν το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό. Πολιτική σκέψη χρειάζεται, πολιτικό αισθητήριο και διαπραγματευτική ικανότητα. Αυτά μπορείς να τα βρείς απο έναν περιπτερά μέχρι έναν αστροναύτη.

Αλλα ακόμη και να τα έχει αυτά ,σημασία είναι το πολιτικό πλαίσιο κάτω απ'το οποίο ενεργούν τα πρόσωπα . Και γι'αυτό δεν έχει σημασία το άν είναι καλός η κακός ο Παπαδήμος. Γιατί όσο ικανός και να είναι, θα είναι ένας κεφαλαιοκράτης, που σκοπό του θα έχει τις ιδιωτικοποιήσεις, τα ξεπουλήματα, και την περιστολή του δημόσιου τομέα.

Και για να μήν ξεφεύγουμε απ'το θέμα, γίνεται μια προσπάθεια στοχοποίησης του Παπανδρέου ώς μόνου υπαίτιου για την όλη κατάσταση. Στόχος είναι βέβαια, να αποπροσανατολιστούμε βέβαια απ'την ουσία του προβλήματος, που είναι πρόβλημα συστημικό.

Καθώς σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, όταν υπάρχει μια επικίνδυνη κυβέρνηση, και η αξιωματική αντιπολίτευση συναινεί και συγκυβερνά με αυτήν, τότε γίνεται έτι φανερότερον πώς χρειάζεται αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης.

Και εδώ υπεισέρχεται η ευθύνη της Αριστεράς.

Με την ανυπαρξία της, τον κατακερματισμό της και τον αλληλοσπαραγμό, έχουμε (δημοσκοπικά) μια δύναμη της τάξης του 40% σπασμένη, μικρή, μίζερη που αδυνατεί να εμπνεύσει. Η ευθύνη της αριστεράς είναι ίσως μεγαλύτερη των κυβερνώντων, γιατί δεν μπόρεσε να δώσει στον κόσμο ελπίδα για μια αλλαγή κατεύθυνσης. Το ΚΚΕ που μιλάει τολμηρά, μιλάει για μονομερή διαγραφή χρέους, την ώρα που ψηφιζόταν το πολυνομοσχέδιο, είχε βάλει το ΠΑΜΕ σε ρόλο ΜΑΤατζή να έχει περικυκλώσει τη Βουλή.... Πώς και ποιός μπορεί να τους πιστέψει.

Ο Κουβέλης ψιθυρίζει κάποιες σωστές απόψεις, αλλά μπλέκοντας τις με μια μεσοβέζικη στάση, δε μπορεί να πείσει.

Ο Τσίπρας προσπαθεί, αλλά δεν δείχνει να μπορεί να ξεπεράσει το γεγονός οτι κάποτε είχε 18% δημοσκοπικά, και μετά έπεσε στο 3 ...

Η Αριστερά είναι ακέφαλη. Η Αριστερά δεν τολμά. Η Αριστερά δεν πείθει.

Άν το πρόβλημα ήταν ο Παπανδρέου, τώρα δεν θα ήταν όλα μέλι-γάλα...

Κι όμως δεν είναι.. Όσο κι αν θέλουν τα ΜΜΕ να μας πείσουν με τις τυμπανοκρουσίες τους, τα πράγματα δεν είναι καλά. Ούτε καν καλύτερα. Γιατί αν είναι λόγος να χαιρόμαστε που ένας μασόνος τραπεζίτης ανέλαβε την πρωθυπουργία, έχοντας στο πλευρό του το ΜΠΑΤΣΟΚ και μνημονιακή ΝΔ, αλλα κυρίως τους ακροδεξιούς του ΛΑ.Ο.Σ, τοτε λυπάμαι αλλά δηλώνω κατατεθλιμμένος. Η συναίνεση που επετεύχθη είναι επικίνδυνη για το μέλλον της χώρας, και καταστροφική για την ευημερία του λαού. Δίνει επίσης ένα πολιτικό μήνυμα ρατσισμού και ξενοφοβίας, καθώς πλέον οι πράξεις ρατσισμού όχι μονο δεν αποδοκιμάζονται, αλλα τους δίνονται και υπουργικές θέσεις. Αξίζει να σημειωθεί οτι ο κ. Βορίδης τον Μάρτιο του '85 διαγράφηκε απ'τον Σ.Φοιτητών Νομικής για φασιστική δράση.. Το ότι έκρυψαν μια οικονομική χούντα μέσα σε ωραίες λέξεις, δεν πρέπει να μας ξεγελάει. Όπως βάφτισαν την χρεωκοπία "κούρεμα" έτσι βάφτισαν και τη χούντα τους "συναίνεση". Σε αυτήν την "συναίνεση" δε χωρά καμία αναγνώριση, καμιά υποταγή.

Η μόνη συναίνεση που πρέπει να δεχθούμε και πρέπει να επιδιώξουμε είναι η συναίνεση της Αριστεράς.Την μέρα εκείνη που θα σταματήσουν να τσακώνονται για το ποιός είναι κοντινότερος ξάδερφος του Τσε Γκεβάρα, και για το άν θα ακολουθήσουν τον Μαρξ ή τον Λένιν. Κάποτε η συναίνεση ήταν πολυτέλεια. Τώρα είναι αναγκαιότητα. Γιατί αυτοί που δεν έχουν αξίες και δεν έχουν ιδανικά, συσπειρώθηκαν γύρω απ'το χρήμα.

Όλοι εμείς που πιστεύουμε σ'ενα μέλλον με επίκεντρο τον άνθρωπο, θα μείνουμε μόνοι,λίγοι,γραφικοί;

Όσο η Αριστερά δεν ξεπερνά την στενομυαλιά της, τόσο μας κάνει όλους να διερωτόμαστε άν πραγματικά ενδιαφέρεται. Άν πραγματικά αντιστέκεται....

Σπύρος Παπαδάς

Δ'Ετος Νομικής ΔΠΘ

4 Χρόνια Fast-Thoughtάδικο

Πρωτοσέλιδα

Αναγνώστες

ELSA Magazine

Χαθηκες????Το Ψαχτηρι μας

Facebook Page

Κυβέρνηση Παπαδήμου

Follow by Email

Κατεβάστε το Περιοδικό!

Προσθέστε μας!

ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΑΥΤO

ΤΟ ΠΛΗΚΤΡΟ

ΘΑ ΜΠΕΙ ΤΟ ΣΗΜΑ ΜΟΥ
ΣΤΟ BLOG ΣΑΣ
spitsos

Δεν ξεχνω τον Αλεξη

Δεν ξεχνω τον Αλεξη,δε συγχωρω τους δολοφονους,δεν τους χαριζω το ασυλο μου,δεν τους χαριζω τη ζωη,ουτε το μεροκαματο μου.Ο Αλεξανδρος Γρηγοροπουλος ζει,οπως θα συνεχισει να ζει και ο Τεμπονερα,και ο Πετρουλας και ο Λαμπρακης.Ζουν και θα ζουν οσο θα υπαρχουν ανθρωποι να αγωνιζονται στη μνημη τους.

Για ποιο λογο ψηφιζετε το κομμα σας

Θα βγούμε απ'την κρίση

Ποια εφημεριδα διαβάζετε

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Μετρητης Επισκεπτων

Προβολές τελευταίου μήνα

Αρχισυντάκτης

Η φωτογραφία μου
Τηρούμε απαρέγκλιτα την αρχή της επωνυμίας. Κάθε συντάκτης είναι υπεύθυνος για το άρθρο που υπογράφει.

Αρχειοθήκη ιστολογίου