Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2010

Άλλη μια παρατήρηση


Η διαφήμιση αυτή ανήκει στην Tellas,και η εικόνα που δημοσιεύεται έχει ληφθεί απο την προβολή της διαφήμισης στο contra.gr.

Ως γνωστόν η προστακτική είναι το συχνότερο γλωσσικό λάθος που κάνουμε όλοι οι Έλληνες.Αντί λοιπον να χρησιμοποιήσουμε τον ορθό τύπο της προστακτικής αορίστου,που είναι το θέμα του αορίστου ΔΙΧΩΣ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ,συν την κατάληξη της έγκλισης,πάντα ξεχνάμε να βγάλουμε την αύξηση.Για να κάνω σαφές αυτό που λέω,θα σας δώσω ένα παράδειγμα.Το ρήμα παραγγέλνω έχει αόριστο παρήγγειλα,άρα η προστακτική του θα είναι παρΑγγειλε,και όχι παρήγγειλε όπως συνηθίζουν πολλοί να λένε.
Βέβαια ο λόγος που το γράφω αυτό είναι γιατί για άλλη μια φορά είδα διαφήμιση να κακοποιεί την ελληνική γλώσσα.Όπως πιθανό να βλέπετε στην εικόνα,η εν λόγω διαφήμιση,σε καλεί να διακόψεις την ομιλούσα....Μόνο που αντι να σου πεί ΔιΑκοψε σου λέει ΔιΈκοψε την....Απορώ αυτοί που φτιάχνουν τις διαφημίσεις τί γλώσσα μιλάνε;Την καλυτερόοοτερη;.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ερώτηση: ο αόριστος είναι παρήγγειλα.
παρήγγειλες κλπ.
λέμε όμως παραγγείλατε και όχι παρηγγείλατε. ποιο είναι το σωστό;

Σπύρος Παπαδάς είπε...

Το θέμα του αορίστου στην οριστική έχει αύξηση δηλ. το αγγέλω στην οριστική αορίστου γίνεται ήγγειλα. Όμως στις υπόλοιπες εγκλήσεις η αύξηση φεύγει.Έτσι λοιπόν η προστακτική γίνεται παράγγειλε, κρατώντας το θέμα του αορίστου(αγγειλ) με τις καταλήξεις της προστακτικές. Γι'αυτο και το σωστό είναι διάκοψε, όταν η οριστική είναι διέκοψα... Κατάλαβες πως πάει;

4 Χρόνια Fast-Thoughtάδικο

Πρωτοσέλιδα

Αναγνώστες

ELSA Magazine

Χαθηκες????Το Ψαχτηρι μας

Facebook Page

Κυβέρνηση Παπαδήμου

Follow by Email

Κατεβάστε το Περιοδικό!

Προσθέστε μας!

ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΑΥΤO

ΤΟ ΠΛΗΚΤΡΟ

ΘΑ ΜΠΕΙ ΤΟ ΣΗΜΑ ΜΟΥ
ΣΤΟ BLOG ΣΑΣ
spitsos

Δεν ξεχνω τον Αλεξη

Δεν ξεχνω τον Αλεξη,δε συγχωρω τους δολοφονους,δεν τους χαριζω το ασυλο μου,δεν τους χαριζω τη ζωη,ουτε το μεροκαματο μου.Ο Αλεξανδρος Γρηγοροπουλος ζει,οπως θα συνεχισει να ζει και ο Τεμπονερα,και ο Πετρουλας και ο Λαμπρακης.Ζουν και θα ζουν οσο θα υπαρχουν ανθρωποι να αγωνιζονται στη μνημη τους.

Για ποιο λογο ψηφιζετε το κομμα σας

Θα βγούμε απ'την κρίση

Ποια εφημεριδα διαβάζετε

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Μετρητης Επισκεπτων

Προβολές τελευταίου μήνα

Αρχισυντάκτης

Η φωτογραφία μου
Τηρούμε απαρέγκλιτα την αρχή της επωνυμίας. Κάθε συντάκτης είναι υπεύθυνος για το άρθρο που υπογράφει.

Αρχειοθήκη ιστολογίου